Primer curs

 Benvinguts al blog de 1r primer curs.

Primer B

👋👋  BENVINGUTS A 1r B!!  👋👋

Hola famílies!! Benvingudes al nostre blog de la classe de 1r B. Ens hi hem posat tard però a patir d'ara intentarem fer-vos cinc cèntims del que fem a l'escola. Per començar, partirem amb una activitat que ens encanta i que forma part de la nostra tradició: el Dijous Llarder.

(Per visionar les fotografies feu click damunt les lletres color gris)


DIJOUS LLARDER🎉🎨

És el primer dia del Carnaval, se celebra el dijous anterior al Dimecres de Cendra i, antigament, marcava l'inici d'una setmana destinada a atipar-se amb menjars prohibits durant la Quaresma, que comença el mateix Dimecres de Cendra. A l'escola vàrem començar aquesta celebració amb l'arribada del REI CARNESTOLTES. Com cada any l'encarregat de representar al Rei Carnestoltes va ser un nin de 1r que juntament amb nins i nines de 6è vàren passejar per tota l'escola fent el pregó i donant les consignes d'aquest any, aquestes eren:

- DILLUNS: anar en pijama.

- DIMARTS: dur alguna cosa pel cap.

- DIMECRES: dur berenar d'aquell que mai et deixen dur a l'escola.

- DIJOUS: disfressa lliure.


Per acabar, el DIJOUS després del pati férem una festa de disfresses on tots els nins i nines de l'escola mostraren la seva disfressa a tots els altres i ballaren i cantaren i s'ho passaren d'allò més bé.


SORTIDA A SON REAL🐷🐑

Divendres dia 17 de febrer els nins i nines de 1r vàrem anar a Son Real. A part de la seva riquesa arqueològica, Son Real està molt vinculat a la Mallorca rural i és possible trobar una finca rústica o “possessió” composta per edificacions de diferents èpoques que són testimoni d’un passat no tan llunyà en el qual l’activitat econòmica girava entorn a la producció agrícola i ramadera.

Quan baixarem de l'autocar ja mos esperava na Miquela, la monitora de Son Real, que ens va contar un conte molt divertit d'una ovella i també ens va acompanyar a fer una visita guiada per la finca a veure els animals de granja i els arbres i plantes més significatius de la possessió. 

Després de berenar anàrem al museu de Son Real per veure els estris, eines, vestimentes, etc. que es feien servir, així com les diferents tasques que es duien a terme al llarg de l'any a la possessió.

Ens ho vàrem passar molt bé i na Miquela va convidar a tots els nins i nines a tornar a Son Real amb la família i facin una excursioneta fins la mar, ja que nosaltres per manca de temps no hi vàrem poder anar. VISITA JAIA QUARESMA

Després de Carnaval arriba la Quaresma, i amb ella, una de las tradicions més típiques de Mallorca: la "Jaia Corema".
És una figura de dona amb set peus que representa la Quaresma amb les set setmanes i que s'exposava a les cases durant aquesta època de l'any, fins que dissabte de Pasqua la treien o la cremaven. Aquesta tradició segueix a les escoles i entre les famílies de Mallorca i es transmet de generació en generació perquè no es perdi.
Mossèn Alcover descriu amb detall la tradició: 
"Sa Jaia-serrada" (forma amb la qual també es deia la "Jaia Corema") era una àvia de paper, cartró o fusta pintada, que representava la Quaresma, molt prima, amb un bacallà a una mà i un manat de pastanagues a l'altra, i amb set cames i set dents, que representaven les set setmanes de Quaresma. El primer dia de Quaresma penjaven la Jaia a la cuina o al menjador, i cada diumenge li tallaven una cama de les set que tenia". El dissabte de Pasqua treien o cremaven el que quedava.

A la nostra escola aquesta tradició tampoc es vol perdre, per això duim a terme una sèrie d'activitats on la Jaia Quaresma és la protagonista. La Jaia ens ha vingut a visitar i ens ha duit unes consignes que cada setmana amb la tallada de la cama hem anat llegint entre tots.  


 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada